14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Voltmetre Devreye Nasıl Bağlanır?
30.03.2020

Voltmetre Devreye Nasıl Bağlanır?

Herhangi bir elektrik devresinde yer alan iki nokta arasındaki gerilimi ölçmek için, piyasada farklı model ve kalitede ölçme cihazları yer alır. Bu cihazların geneli voltmetre olarak bilinir.

Voltmetre Devreye Nasıl Bağlanır?

Elektrik devresinde iki nokta arasındaki gerilimi ölçme işlevine hizmet edebilmesi açısından, voltmetre devreye paralel bağlanmalıdır. Burada “gerilim kaynağı” ve “elektrik devresi” terimlerine aynı anlamın yüklendiğini söylemeliyiz. Elektrik devresi veya gerilim kaynağının eksi ve artı kutupları arasına voltmetre, paralel olarak bağlanmalıdır. Voltmetre nasıl bağlanır sorusuna bu şekilde cevap verirken, aksi halde ne olur? Bu sorunun da cevabını eksik bırakmayalım. Yanlışlıkla paralel değil de seri bağlanırsa, iç direncinin yüksek olması sonucu doğar. Böyle olunca da elektrik devresi işlevsiz kalır veya birtakım çalışma bozuklukları yaşar. Eğer alıcıda yüksek akım söz konusu olursa, voltmetrenin yanması veya kullanılamaz hale gelmesi gibi olumsuz sonuçlar olasıdır. Kullanım sağlığı açısından voltmetre kullanımında uzman eğitimi veya uzman desteği almak önemlidir.

Voltmetre Nasıl Kullanılır?

Paralel bağlanması, iç direncinin yüksekliğine işaret eder. Voltmetrenin iç direnci düşük olursa, kısa devre yapar. Pil, güç kaynağı ve batarya gibi elektrik üreten ekipmanların gerilimin ölçmek için voltmetre cihazının iki ucu, elektrik üreten ekipmanın iki ucuna temas ettirilmelidir. Voltmetre, elektrik devresinin uçları arasında oluşan gerilimi (U) volt (V) olarak gösterir. Gerilimin birimi “volt”tur. Paralel bağlanan voltmetre, elektrik devresinin gerilimini düşürecek derecede elektrik çekmemelidir. Voltmetre, bağlandığı elektrik devresinde, kendi ölçme değerinden daha büyük ölçüm yapmaya zorlanmamalıdır. Bu açıdan, ölçüm öncesi gerilim gücü dikkate alınmalı ve buna göre uygun bir voltmetre seçimi yapılmalıdır. Voltmetrelerin dijital ve analog versiyonlarına piyasada ulaşabilmektesiniz. Analog model voltmetreler basit kullanımı ve ibreli tasarımı ile öne çıkar. Dijital voltmetreler ise hassas ölçüm kabiliyeti, okunması kolay ekran yapısı ile tercih edilir. Bir de, gerilim çeşidine göre farklılık gösteren AC veya DC model voltmetreler bulunur.

Doğru bir gerilim ölçümü için voltmetrenin artı kutbu (+), elektrik devresinin yüksek potansiyelli tarafına bağlanmalıdır. Eksi kutbu da (-) alçak potansiyelli tarafa bağlanmalıdır. Bu bağlantı tipinin dışında bir uygulama yapılırsa, voltmetrenin ibresi ters sapma yapar veya dijital voltmetrelerde ekranda eksi değer görünür.   

Voltmetre Ne Ölçer?

Voltmetre, potansiyel gerilim farkını ölçer. Voltmetreler, elektrik enerjisine dayalı olarak çalışabilen devrelerdeki gerilim, elektromotor kuvvet ölçümü işlevini yerine getirir. Kullanılacak voltmetrenin ölçme sınırı, elektrik devresinden geçecek tahmini gerilim miktarının 1,5 veya 2 katı olabilir. İşimize uygun voltmetre seçimi güvenlik, uzun ömürlü kullanım ve ölçümün doğruluğu açısından önemlidir. Voltmetre, gücü ölçerken direncinin büyük olması, ölçümü yapılan akımın küçük olması sonucuna işaret eder. Akımın değeri “volt”, işareti de “V”dir. İç direncinin büyüklüğüne binaen voltmetreler, ince telli ve çok spirli olarak sarılıp kullanıma hazır hale getirilirler.

Voltmetre Ne İşe Yarar?

Elektrik veya elektronik devreyi besleyen besleme kaynağının, alıcılar ya da devre elemanlarının üzerine düşürdüğü gerilimi ölçmek amacıyla voltmetre kullanılır. Bu yüzden, voltmetre kullanmak için devre arasındaki bağlantıları koparmak bir işe yaramaz. İdeal bir voltmetrenin sahip olduğu direncin, sonsuz olduğu varsayılır. Aslında ölçüm yapabilmesi için, voltmetrenin direncinin de çok yüksek olması gerekir. Çünkü voltmetreler, ölçüm esnasında bağlandığı kaynağın direncine eşit bir dirence sahip olmalıdır. Voltmetrenin direnci çok yüksek olduğundan dolayı, bu direnci oluşturup sağlıklı bir ölçüm yapabilir.

Bir akünün ya da pilin gerilimini ölçmek, bir cihazın elektrik bağlantısının açık veya kapalı olduğunu doğrulamak ve elektrik prizinde güç olup olmadığını anlamak için vs. voltmetre kullanılır. Elimizde ampermetre yoksa da akımı, voltmetre ile ölçebiliriz.

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
HDMI Kablo İle TV Bağlantısı Rehberi | Star Akım

HDMI Kablo İle TV Bağlantısı Rehberi | Star Akım

HDMI Kablo İle TV Bağlantısı Rehberi

Devamını Oku
09.05.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.