x
3500₺ ve üzeri KARGO BEDAVA!
Menü
Filtre
{{ CAT. NAME }}
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat

HDMI Kablo Çeşitleri

aradiginiz-urun-2.jpg (39 KB)

HDMI Kablo Modelleri

 

Yüksek çözünürlük ile çoklu ortam arayüzü anlamına gelen ''high definition multimedia interface'' sözcüklerinin kısaltılmasıyla oluşan HDMI, verileri sıkıştırmaya gerek duymaksızın aktarmaya olanak veren bir teknolojidir. HDMI kabloların en önemli işlevi; bilgisayar, oyun konsolu, blu-ray disk çalar gibi cihazları, onlarla uyumlu cihazlara ses ve görüntü olarak iletilmesini sağlamaktadır. Bu inovasyon, özellikle uydu acılısı modellerine uyumlu olarak çalışabildiği için televizyon izlerken de daha kaliteli bir görüntü sunabilmektedir. 2003 yılından beri yaygın olarak kullanılmaya başlanan HDMI kabloları, dijital sinyaller kullanmaktadır. Bu da kullanıcıya başta zamandan tasarruf olmak üzere pek çok avantaj sağlamaktadır.

 

Hdmi Kablo Nedir?

 

HDMI teknolojisinin; görüntüyü analog olarak ileten composite video, component video, koaksiyel kablo ve dijital iletim sağlayan DVI gibi araçlara alternatif olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. HDMI kablo, ses ve görüntü sinyallerinin tek bir kablo ile kolay bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Yüksek çözünürlükle çoklu ortam arayüzü teknolojisi, sinyali iletmek için ''transition minimized differential signalling'' olarak ifade edilen ve mimimalize edilmiş diferansiyel sinyalleme anlamına gelen TDMS sistemini kullanmaktadır. İletim aşamasında ilk adım olarak sinyal gönderen cihaz veri kalitesinin korunabilmesi için encode olarak bilinen kodlama işlemini gerçekleştirmektedir. Kablolardan biri kendi sinyali taşırken, bir diğeri ise o sinyalin ters eşleniğini taşımaktadır. Sinyalin ulaştığı cihaz, kendisine gelen bu sinyalin kodunu çözmektedir. Terimsel adı ile kendisine gelen sinyali decode etmektedir. Gelen sinyalin cihaz tarafından kodunun çözülmesi sırasında sinyal ve ters eşlenik sinyal arasındaki veri kaybı ölçülmektedir ve elde edilen bilgi sinyal kayıplarını yok etmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda HDMI teknolojisi, bir tanımlama protokolü olan HDCP metoduna sahiptir. Yüksek bant genişlikle kopya koruma olarak adlandırılan HDCP, veri güvenliğinin arttırılmasını sağlamaktadır. HDMI kablo satın alırken ilk dikkat edilmesi gereken, kullanılacak cihazla uygun olup olmadığının kontrolünü sağlamaktır. Uygun HDMI kablo belirlendikten sonra istenilen uzunluğa sahip kablo satın alınabilir; fakat kablo boyu uzadıkça veri kaybı artacağı için kullanılabilecek en kısa kablonun tercih edilmesi önerilmektedir.

 

HDMI Kablo Fiyatları ve Çeşitleri

 

HDMI kabloları yapısal olarak farklı özellikler taşımaktadır. Piyasada tip A, tip B, tip C, tip D ve tip E olarak adlandırılan beş farklı türde HDMI kablosu bulunmaktadır. Tip A, konnektöründe 19 pine sahip olmakla birlikte elektriksel olarak tek hatlı DVI-D ile çalışabilmektedir. En yaygın olarak kullanılan kablo tipi A’dır. Tip B, 29 pine sahiptir ve yüksek çözünürlüklü verileri desteklemektedir. Bu tip HDMI kabloları, çift hatlı DVD-D ile çalışabilmektedir. Tip C ve tip D türündeki mini hdmi kablo, taşınabilir cihazlar için tasarlanmıştır. Özellikle tip D türü micro hdmi kablo, akıllı telefonlara uygun olarak kullanılmaktadır. HDMI kablolarının son türü olan tip E ise otomotiv donanımlarına uygun olarak üretilmektedir. HDMI kablolarının standart, ethernet özellikli, yüksek hız ya da ethernet özellikli yüksek hız gibi farkı versiyonları bulunmaktadır. Standart kablolar genellikle 720p görüntüyü kaldırabilmektedir; fakat bazı durumlarda 1080p çözünürlüklü dosyaları da taşıyabilmektedir. Ethernet özellikli kablolar ise veri taşınması ve akışını sağlayabilmektedir. Ürünün modeline ve boyuna bağlı olarak hdmi kablo fiyatları değişiklik göstermektedir. Uzak mesafelerde kullanılan HDMI kabloların boyları 90 metre kadar olsa da genellikle 10 metre hdmi kablo tercih edilmektedir. HDMI kabloların altın ve nikel kaplama olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Altın kaplama kablolar genel anlamda daha iyi bir elektrik bağlantısı sunabilse de iç mekanlarda nikel kaplama modelleri de rahatlıkla kullanılabilmektedir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.